gyakori hibák a hideghívásokban

Mik a leggyakrabban elkövetett hibák a hideghívásokban?

September 22, 20245 min read

A hideghívások, vagyis az ismeretlen ügyfelek megkeresése telefonon, a marketing és az értékesítés egyik klasszikus módszere, amely még mindig nagy szerepet játszik az üzleti életben. Európában azonban sok értékesítő küzd a hideghívások során elkövetett hibákkal, amelyek csökkenthetik a hívások sikerességét. Ebben a cikkben részletesen áttekintjük a hideghívások leggyakoribb hibáit, és tippeket adunk a hatékonyabb hívásokhoz.

1. Felkészületlenség

Az első és leggyakoribb hiba, amit a hideghívások során elkövetnek, a felkészületlenség. A sikeres hideghívásokhoz elengedhetetlen az alapos kutatás. Az értékesítők gyakran nem ismerik az ügyfél cégét, az iparágat vagy a potenciális igényeket. Ez a tudatlanság könnyen elveszítheti az ügyfél érdeklődését.

Megoldás

Készülj fel minden hideghívásra! Ismerd meg az ügyfél hátterét, versenytársait és az iparági trendeket. Jegyezze fel a fontos információkat, amelyeket a hívás során felhasználhatsz.

2. Rossz időzítés

A hideghívások időzítése kulcsfontosságú. Az értékesítők gyakran nem veszik figyelembe, hogy a nap különböző időszakaiban eltérő válaszadási arányok lehetnek. Például reggel 9 és 10 óra között az emberek általában a napi feladataikra összpontosítanak, míg délután 3 és 4 óra között sokan már nem figyelnek annyira a telefonhívásokra.

Megoldás

Kísérletezz különböző időpontokkal, és figyelje meg, mikor a legfogékonyabbak az ügyfelek a hideghívásokra. Érdemes hétfő helyett kedden vagy szerdán próbálkozni.

3. Túlzott nyomásgyakorlás

A hideghívások során gyakori hiba, hogy a hívó túlzott nyomást gyakorol az ügyfélre, hogy azonnal döntsön. Az ilyen megközelítés általában ellenkező hatást vált ki, és az ügyfél elutasítóvá válik. Az emberek általában elutasítják azokat a hívásokat, ahol manipulálva érzik magukat.

Megoldás

Használj inkább tanácsadói megközelítést a hideghívások során. Kérdezd meg az ügyfél igényeit, és figyelmesen hallgassa meg a válaszait. A kapcsolatépítés és az igények megértése hosszú távon jobban megtérül, mint a gyors eredmények hajszolása.

4. Az üzenet nem releváns

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a hideghívások során az üzenet nem releváns az ügyfél számára. Ha a hívó nem tudja megmutatni, hogy a termék vagy szolgáltatás hogyan segíthet az ügyfél konkrét problémáinak megoldásában, a hívás hamar véget érhet.

Megoldás

Személyre szabott üzeneteket használj, amelyek kifejezetten az adott ügyfél igényeire reagálnak. Emeld ki, hogyan segíthet a terméke az ügyfél problémáinak megoldásában.

5. Elégtelen kérdezés

Sok hívó nem kérdez eleget, vagy nem megfelelő kérdéseket tesz fel a hideghívások során. A helytelen kérdések megakadályozzák a valódi párbeszéd kialakulását, és csökkentik az esélyét annak, hogy a hívás során hasznos információkat gyűjtsenek.

Megoldás

Készítsen elő nyitott kérdéseket, amelyek segítenek feltárni az ügyfél igényeit és kihívásait. Például: „Mik a legnagyobb kihívásai jelenleg?” segíthet mélyebb megértést nyerni az ügyfél helyzetéről.

6. A nem megfelelő hangvétel

A hideghívások során a kommunikációs stílus és a hangvétel is kulcsfontosságú. Ha a hívó túl formális vagy éppen ellenkezőleg, túl laza, az ügyfél kényelmetlenül érezheti magát. A helytelen hangvétel megnehezíti a kapcsolatépítést.

Megoldás

Próbáld meg alkalmazkodni az ügyfél kommunikációs stílusához. Figyeld meg, hogyan beszél az ügyfél, és válaszoljon hasonló stílusban. A természetes beszélgetés könnyebben kialakul, ha azonos hullámhosszon vannak.

7. A követések hiánya

Sok értékesítő elfelejti a hideghívások utáni követést. Ha egy ügyfél érdeklődést mutatott, de nem hozott azonnali döntést, fontos, hogy a hívó kapcsolatban maradjon vele. A követés hiánya gyakran elveszíti a potenciális üzleteket.

Megoldás

Készíts utánkövetési tervet, amely tartalmazza a hívások után küldendő e-maileket vagy további hívásokat. Az ügyfélnek éreznie kell, hogy fontos, és hogy érdeklik a problémái.

8. Az elutasítás kezelése

A hideghívások során az elutasítás szinte elkerülhetetlen. Sokan azonban nem tudják megfelelően kezelni ezt a helyzetet, ami demotiválóan hat. A folyamatos elutasítások visszavetheti az önbizalmat és a jövőbeli teljesítményt.

Megoldás

Foglalkozz az elutasítással pozitívan. Tekintsd úgy, mint lehetőséget a tanulásra és a fejlődésre. Kérdezd meg az ügyféltől, hogy miért döntött az elutasítás mellett, és használd ezeket az információkat a következő hideghívások során.

9. A technológia nem megfelelő használata

A hideghívások során használt technológia, mint például a CRM rendszerek, nagyban befolyásolják a hívások sikerességét. Sokan nem használják ki ezeket a lehetőségeket, ami miatt elveszíthetik az értékes információkat.

Megoldás

Ismerd meg a használt technológiákat, és használja ki a bennük rejlő lehetőségeket. Használd a CRM rendszert a hívások nyomon követésére és az ügyfélkapcsolatok kezelésére. Próbáld ki 14 napig ingyen: https://crmrendszer.com/

10. A tanulás hiánya

A hideghívások során sokan nem reflektálnak a hívásokra, és nem tanulnak az élményekből. A folyamatos tanulás és fejlődés elengedhetetlen a sikeres hideghívásokhoz.

Megoldás

Rendszeresen értékeld ki a hívásaidat, és azonosítsd a fejlődési lehetőségeket. Kérj visszajelzést kollégáidtól, és vegyél részt képzéseken, hogy folyamatosan fejleszthesd a készségeidet a hideghívások terén.

11. A megfelelő bemutatkozás hiánya

Sokan a hideghívások során nem tudnak megfelelően bemutatkozni. A gyenge bemutatkozás miatt az ügyfél nem kap elegendő információt arról, hogy kivel beszél, és miért érdemes folytatnia a hívást.

Megoldás

Gyakorold a bemutatkozását! Mondd el röviden, ki ő, mivel foglalkozol, és hogyan segíthetsz az ügyfélnek. A hatékony bemutatkozás az alapja a sikeres hideghívásoknak.

12. A túlzott információ

A hideghívások során sok értékesítő túl sok információt próbál meg közvetíteni az ügyfélnek. Ez a megközelítés könnyen túlterhelheti az ügyfelet, aki végül elutasítja a hívást.

Megoldás

Legyél tömör és lényegre törő a hideghívások során! Kérdezd, és figyeld meg, hogyan reagál az ügyfél, majd csak a releváns információkat oszd meg.

13. A nem megfelelő következtetések levonása

Sok értékesítő az első hideghívás után következtetéseket von le az ügyfél érdeklődéséről. Ha a hívás nem volt sikeres, gyakran hajlamosak feladni, holott sok esetben a második vagy harmadik hívás már eredményes lehet.

Megoldás

Ne add fel az első elutasítás után! Tartsd fenn a kapcsolatot, és próbálkozz újra. Az ügyfél idővel változhat, és a hideghívásoknak is lehet esélyük.

14. A hitelesség hiánya

A hideghívások során fontos, hogy a hívó hiteles legyen. Ha az ügyfél úgy érzi, hogy a hívó nem őszinte vagy nem rendelkezik elegendő tudással, valószínűleg elutasítja a hívást.

Megoldás

Legyen hiteles és átlátható a hívások során. Beszéljen nyíltan a termékéről vagy szolgáltatásáról, és válaszoljon az ügyfél kérdéseire a lehető legjobban.

15. A folyamatos fejlődés hiánya

A hideghívások során elkövetett hibákból való tanulás kulcsfontosságú a fejlődéshez. Sokan nem foglalkoznak a korábbi hívások kiértékelésével, ami megakadályozza a fejlődést.

Megoldás

Tarts rendszeres értékeléseket, ahol átbeszéli a hideghívások tapasztalatait. Kérj visszajelzést a kollégáktól, és tanulj a hibákból, hogy javíthass a következő hideghívásokon.

Zárszó

A hideghívások során a fenti hibák elkerülése kulcsfontosságú a sikerhez. A megfelelő felkészülés, időzítés, személyre szabott üzenetek és a folyamatos tanulás mind hozzájárulhat a hatékony hideghívásokhoz. Ha ezeket a szempontokat figyelembe vesszük, a hideghívások nemcsak hatékony eszközzé válnak az üzleti életben, hanem élvezetesebbé is tehetik a kapcsolatépítést az ügyfelekkel.

Ingyenes Konzultáció: https://calendly.com/holdingfarkas/meeting-30p-hideghivasok-com

MAJER Gábor

Ingyenes Konzultáció: https://calendly.com/holdingfarkas/meeting-30p-hideghivasok-com

Back to Blog